Information om Maritimt Center Frederikssund

11. marts 2025 11:09 , af Leo Nøhr

På Kommunalbestyrelsens seneste møde d. 26. februar 2025 var MCF (Maritimt Center Frederikssund) atter til behandling. Denne gang handlede det om den del som drejer sig om havne anlægget, hvorledes sikres havnen i forbindelse med oversvømmelser, stormvejr og isvintre, samt de grønne områder omkring MCF (Maritimt Center Frederikssund). Der var fuld enighed i kommunalbestyrelsen om projektet og det sendes derfor i udbud i løbet, samtidigt udarbejdes der ligeledes lokalplan for området.

  • Endelig godkendelse ift. udbud laves i Q4 2025.
  • Udbudsmateriale laves samtidig med lokalplanen 2026
  • Der laves med stor sandsyn 2 udbud – en for land projektet og et for vand-projektet.
  • Hvis planen holder, indvies MCF i sommeren/efterår 2027. (Juni-sept.)
  • Visionsprojektet del 2 ift. fondsansøgninger startes nu. Frederikssund Kommune har nu en dedikeret medarbejder til at tage hånd om fondsansøgningsprocessen.
  • Byggeplads plan for Basisprojektet (bygninger) udarbejdes i slutningen af 2025.
  • Der er opnået forhåndsgodkendelse fra Miljøstyrelsen på, at det opgravede materiale i meget stor udstrækning kan anvendes på grunden. Det betyder at kun en mindre del skal deponeres, hvilket gør den del af projektet væsentligt billigere.
  • Næste byrådsbehandling er:

Behandling af lokalplanen, efterfulgt af et projektforslag der skal sendes i udbud i 4. kvartal 2025

Visionsprojektets 2 dele, helhedsplanen og idekataloget, vedhæftet nederst, blev enstemmigt vedtaget af byrådet

Roklubbens bestyrelse følger selvfølgelig udviklingen i projektet tæt og der vil derfor også fra nu af komme flere nyhedsbreve primært omhandlende MCF-projektet. Det er nu det begynder at blive til virkelighed, selvom 2 år kan føles som lang tid og god tid, men de 2 år går hurtigt.

I følgegruppen er det stadig Christian Møller Laustsen og jeg (Leo Nøhr) der repræsenterer roklubben.

Information kopieret fra Kommunalbestyrelsens seneste møde d. 26. februar 2025

Gennemførelse af Maritimt Center Frederikssund er opdelt i et basisprojekt og et visionsprojekt.

Basisprojektet består blandt andet af en hovedbygning med fælles foreningslokaler, faciliteter til fartøjer og grej, uddybning af dele af havnebassinet og nyt slæbested. Basisprojektet er finansieret gennem de afsatte anlægsmidler, 49,7 mio. kr., som fremgår af Frederikssund Kommunes budget for 2025-2028.

Visionsprojektet danner rammen for udvikling af hele lystbådehavnens område og skal finansieres via fondsstøtte og Frederikssund Lystbådehavn A.M.B.A.s egne investeringer. Indtil videre har Lokale og Anlægsfonden valgt at støtte det samlede visionsprojekt med en bevilling på 15 mio. kr. Arbejdet med at få yderligere fondsfinansiering til visionsprojektet er i gang.

Totalrådgiver er i gang med at udarbejde projektforslag for basisprojektet. Projektforslaget forventes klar til godkendelse i Byrådet i 2. halvår af 2025. Herefter skal hovedprojekt, myndighedsprojekt og udbudsmateriale udarbejdes, før byggeriet af basisprojektet kan gå i gang.

Den samlede visionsplan

For at sikre, at udførelse af basisprojektet sker på en måde, der harmonerer med visionsprojektet, har totalrådgiver udarbejdet en helhedsplan. I tillæg til helhedsplanen har rådgiver udarbejdet et inspirationskatalog. Den samlede visionsplan består derfor af to dele. Del 1 er en helhedsplan og del 2 et inspirationskatalog. Begge er vedlagt som bilag.

Den samlede visionsplan beskriver blandt andet områdets unikke historie, naturgrundlag og placering i forhold til bymiljøet som forudsætninger for den fremtidige udvikling af lystbådehavnen. Visionsplanen er udarbejdet på baggrund af de krav, der er opstillet i konkurrenceprogrammet, godkendt af Byrådet 1. marts 2023 (sag 31).

Del 1: Helhedsplanen

Helhedsplanen beskriver de rammer Frederikssund Lystbådehavn skal udvikles indenfor.

Særligt henledes til indholdet på følgende sider:

  • Side 19: Strukturplan, der viser placering af de forskellige elementer (bygninger, slæbested, pladser, servicekaj osv.) i området, og hvordan det indgår i landskabets beplantning, lysninger og fjordsti.
  • Side 21: Disponeringsplan, der viser den overordnede disponering af området omkring lystbådehavnen i form af forskellige områder. Der er fx et rekreativt område, et område til parkering m.fl. Det illustreres også, hvor basisprojektet skal udføres.
  • Side 22: Diagram – Flow. Her ses vej og parkeringsforhold og hvordan der skal sikres et godt flow, når man bevæger sig til, fra og rundt i området.
  • Side 28: Etapeplan, der skal være med til at sikre, at området med tiden kan fremstå som én samlet enhed. Planen viser rækkefølgen af etablering af de forskellige elementer i visionsprojektet. Nogle elementer forudsætter andre, fx er bølgebryderen nødvendig for, at flere både på sigt kan overvintre i vandet og dermed skabe areal til rekreative aktiviteter på land.

Helhedsplanen er beskrevet i bilag 1.

Del 2: Inspirationskataloget

Inspirationskataloget indeholder en uddybende beskrivelse af og inspiration til, hvordan det fuldt realiserede Maritime Center kan se ud. Det sker med præsentation af design, arkitektur og konkrete forslag til placering af elementer med langt højere detaljegrad end i helhedsplanen.

Inspirationskataloget vil kunne fungere som indholdsbeskrivelse i forbindelse med et kommende entrepriseudbud af visionsplanen.

Inspirationskataloget er beskrevet i bilag 2.

Inddragelse

En følgegruppe bestående af repræsentanter fra Frederikssund Lystbådehavn A.M.B.A., Frederikssund Sejlklub, Frederikssund Roklub, Frederikssund Ungdomsskole og Det Danske Spejderkorps Ege Division er løbende inddraget i arbejdet med helhedsplanen. Både følgegruppe og Lokale og Anlægsfonden har givet deres input til materialet.

Økonomi

Center for Økonomi bemærker, at de afsatte midler i sagen følger den vedtagne investeringsoversigt for budget 2025-2028.

Bilag

Referater fra Kultur og Fritid og kommunalbestyrelsens møder kan læses på hjemmesiden Frederikssund Kommune